کروز کنترل واژهای اشنا در خودروهای امروزی است که ممکن است از عملکرد این آپشن جذاب بی اطلاع باشید. ما دراین مقاله تحت عنوان کروز کنترل چیست ؟ شما همراهان اولآپشن را با عملکرد کروزکنترل آشنا خواهیم کرد تا بتوانید با انتخاب آگاهانه از نصب این آپشن بر روی خودروی خود لذت ببرید.
درصورتی که آماده یک مسافرت طولانی مدت می شوید فکر کردن درباره جاده ای که حداقل چندین ساعت از آن مسیری مستقیم است شما را خسته خواهد کرد! اما خوشبختانه استفاده از کروز کنترل می تواند خستگی مسیر را کاهش دهد. درواقع هدف اصلی این سیستم فراهمکردن آسایش و راحتی راننده با ویژگی عدم نیاز به استفاده از پدال گاز هنگام رانندگی است
کروز کنترل سیستمی است که می تواند سرعت خودرو را بدون فشردن پدال گاز توسط راننده, در مقداری مشخص, ثابت نگه دارد. میزان سرعت خودرو توسط راننده مشخص میشود و بعد از فعال سازی توسط کلیدهای مرتبط کافیست پا را از روی پدال گاز برداشته و حفظ سرعت خودرو رابه این تجهیز پیشرفته الکترونیکی سپرد.
این سیستم با دریافت مشخصه های لازم از سنسورهای خودرو و استفاده از الگوریتم های نرم افزاری و صدور فرمان به دریچه گاز باعث حفظ دقیق سرعت خودرو می شود.
هنگامی که سرعت خودرو از میزان تنظیم شده در سیستم کروز کنترل به دلیل تغییر در شرایط جاده (سربالایی, شیب و…) کمتر ویا بیشتر شود, سیستم میزان هوای ی به موتور را از طریق دریچه گاز افزایش ویا کاهش میدهد. درنتیجه سرعت خودرو به مقدار تعیین شده می رسد.
درحال حاظر این تجهیز مهم بر روی اکثر خودروهای روز دنیا به عنوان یکی از اجزاء اصلی خودرو وجود دارد. اما متاسفانه در ایران و خودروهای داخلی, این سیستم پرکاربد جزء لوازم جانبی خودرو بوده و به عنوان آپشن معرفی و عرضه میشود.
نصب این آپشن و استفاده از ان در مسافرت های برون شهری و طولانی مدت باعث کاهش محسوس خستگی و افزایش تمرکز راننده می شود.
شاید برای شما پیش امده باشد که به علت خارج شدن ناخواسته سرعت خودرو در سراشیبی ها و ثبت آن توسط دوربین های کنترل سرعت, مشمول جریمه سرعت غیرمجاز شده باشید. حال می توانید با استفاده از این آپشن, سرعت خودرو را باتوجه به میزان سرعت مجاز جاده درحال تردد تنظیم کرده و با فعال سازی کروزکنترل با خیال اسوده پا را از روی پدال گاز بردارید.
رابط بین راننده و سیستم نگهدارنده سرعت پنل کلیدهای کنترلی است که هر یک، وظیفهای را برعهده دارند. محل قرارگیری کلیدهای کروز کنترل در انواع خودروها با هم متفاوت است؛ در برخی از خودروها روی فرمان و در برخی دیگر، روی دسته کناری فرمان قرار میگیرد. تعداد و نامگذاری کلیدهای کنترلی این سیستم در انواع اتومبیلها متناسب با طراحی خودروسازان، کمی با هم تفاوت دارند.
غیرفعال کردن سیستم کروز کنترل بسیار ساده است. کافیست دکمه فعال/ غیرفعال فشار داده شود. همچنین جهت افزایش ایمنی سیستم به محض فشردن پدال ترمز و گاز این سیستم غیر فعال میشود.
در حال حاضر این آپشن را می توان به صورت فابریک برای خودروهای زیر, از مجموعه اولآپشن تهیه و نصب نمود:
- چانگان
- سراتو 1600
- اریو
- هیوندا النترا
- لیفان x60
- سوزوکی ویتارا
- مزدا3
- …
- کروز کنترل اچ سی کراس
- کروز کنترل دنا
- پژو 206 و پارس
- ال نود
- جک
- برلیانس
- گریت وال
لیمیتر (محدود کننده سرعت)
معمولا در کنار سیستم کروزکنترل یک سیستم مکمل بنام لیمیتر (Limiter) نیز وجود دارد. همانطور که از نام این سیستم مشخص می باشد, این سیستم یک محدود کننده سرعت میباشد. در صورت فعال سازی سیستم لیمیتر بر روی یک سرعت مشخص, با فشردن پدال گاز سرعت خودرو از آن مقدار تعیین شده افزایش نمی یابد. به عبارت دیگر راننده با فعال سازی لیمیتر امکان افزایش(تا سرعت تنظیم شده) و کاهش سرعت خودرو توسط پدال گاز را دارد.
کاربرد سیستم لیمیتر بیشتر در جاده ها شلوغ می باشد و می توان با تنظیم کردن ان بر روی حداکثر سرعت مجاز جاده در حال رانندگی از افزایش ناخواسته سرعت خودرو از حد مجاز جلوگیری کرده و مانع از ثبت تخلف توسط دوربین های کنترل سرعت شد.
انواع سیستم کروز کنترل براساس مکانیزم عملکرد
همانطور که توضیح داده شد سیستم کروزکنترل با استفاده از تغییر در میزان باز و بسته شدن دریچه گاز, سرعت خودرو را ثابت نگه میدارد. ارتباط اصلی سیستم کروزکنترل با خودرو از طریق دریچه گاز می باشد.
درنتیجه باتوجه به نوع دریچه گاز خودرو دو نوع سیستم کروزکنترل وجود دارد :
- کروزکنترل دریچه گاز مکانیکی
درخودروهای دارای سیستم دریچه گاز مکانیکی, کروزکنترل فرمان خود را ازطریق عملگر به دریچه گاز می دهد. عملگر وسیله ای است که فرمان های الکتریکی کروز کنترل را به وسیله یک موتور الکتریکی به حرکت تبدیل می کند تا بتواند زاویه دریچه گاز را تغییر دهد.
- کروزکنترل دریچه گاز برقی
باتوجه به پیشرفت تکنولوژی اکثر خودروهای امروزی به سیستم دریچه گاز الکتریکی مجهز شده اند. دراین سیستم ارتباط بین پدال گاز و دریچه گاز از طریق سیگنال های الکترونیکی می باشد و کامپیوتر خودرو (ECU) وظیفه تغییر در میزان دریچه گاز را بر عهده دارد. درنتیجه جهت نصب کروزکنترل در این سیستم نیازی به عملگر نمی باشد که این موضوع باعث کاهش قیمت این نوع از کروز کنترل شده است
در صورتی که مالک خودروی اچ سی کراس هستید می توانید با مراجعه به قسمت لوازم جانبی اچ سی کراس, کروزکنترل فابریک این خودرو را با تخفیف ویژه تهیه نمایید.
کروز کنترل تطبیق پذیر
همانطور که توضیح داده شد سیستم کروز کنترل تنها کنترل دریچه گاز را در اختیار دارد و در صورتی که خودرو به مانع و یا خودرویی دیگر نزدیک شود, راننده می بایست با فشردن پدال ترمز کنترل خودرو را بدست اورد.
با پیشرفت تکنولوژی و هوش مصنوعی, کروز کنترل ها به سنسورها و رادارهایی دقیق مجهز شده اند که قابلیت تشخیص مانع را به سیستم می دهند. این مزیت باعث ظهور کروزکنترل های تطبیق پذیر شده است.
این سیستم پیشرفته می تواند خودرو را در اتوبان های شلوغ کنترل کند و درصورت نزدیک شدن به خودروی جلویی ضمن کاهش سرعت, عمل ترمزگیری را نیز انجام دهد.
عملکرد صحیح سیستم کروزکنترل تطبیق پذیر ارتباط مستقیم با سنسورهای این سیستم دارد بنابراین هرگونه کثیفی سنسورها در اثر گردو غبار, یخ زدگی, گل ولای و… می تواند باعث اختلال در عملکرد این سیستم شود.
درحال حاظر این سیستم تنها در خودروهای لوکس وجود دارد.
این مطلب ادامه دارد ….
مرسی بابت مطالب خوبتون. درخصوص کروزکنترل اطلاعات کاملی پیدا نمی کردم
کروزکنترل بدرد کسایی می خوره که اهل سفر هستن. من دانشجو ام و هر هفته باماشینم میرم تا شمال و بر میگردم.که واقعا راحت شدم